Demo Image

Nasz blog

Blog bardzo nie klasyczny.

Znajdziesz tu wiele informacji na przeróżne tematy pisane przez specjalistów z danej dziedziny.

zapraszamy do lektury i mamy nadzieje że przypadnie ci do gustu nasz blog

Zapłonniki

artykuł poświęcony zapłonnikom w żarówkach ksenonowych

przejdź do zapłonniki

narzędzia

gdzie dostać potrzebne narzędzia

przejdź do narzędzia

Demo Image

    • Annka: "Bardzo fajny i ciekawy blog - miło się czyta tak profesjonalnie przygotowane analizy."
    • Nanopauza: "Czytałem artykuł o turbosprężarkach i znalazłem tam dokładnie takie informacje jak potrzebowałem. Wielkie dzięki."
    • Matteusz: "Efektywnie i kompleksowo podana wiedza, perełka w zalewie internetowych brednii."
    • 02/05 Nowa szata

      Trochę przebudowałem zawartość i interfejs bloga. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.

    • 02/05 Kolejne newsy

      Kolejne wpisy dodane zapraszam do dyskutowania i komentowania.

    • newsy
    • blog
    • informatyka
    • it
    • grafika
    • technologia
    • Polska
    • rodzina
    • www
  • Demo Image

    Wiadomości ze świata sztuki

    Świeże informację ze świata sztuki pisane przez naszych zaprzyjaźnionych plastyków

  • Demo Image

    Najnowsze nowinki naukowe

    Zapewniamy ci stały dostęp do wiedzy technicznej dzięki czemu nie będziesz już w tyle

  • Demo Image

    To jakiej muzyki słuchać?

    Dzięki naszym artykułom dowiesz się co się dzieje w świecie muzyki

  • Demo Image

    Co się dzieje na świecie!

    Nasi publicyście zadbają aby żadne ważne wydarzenie cię nie ominęło i byś zawsze był najlepiej poinformowany

Zastawa stołowa podkreślająca atrakcyjność stołu

kawaPopularność programów kulinarnych sprawiła, że z coraz większą troską podchodzimy do procesu przygotowywania posiłków. Zgodnie z obowiązującymi trendami chętniej gotujemy, eksperymentujemy w kuchni i testujemy smaki charakterystyczne dla konkretnych kultur Zachodu lub Dalekiego Wschodu. Globalizacja oraz nieustająca fascynacja elementami orientalnymi pozwala nie tylko na poznawanie technik kulinarnych różniących się od naszych tradycyjnych, ale i gotowanie w stylu najbardziej nam odpowiadającym. Nie mamy też większego problemu z pozyskiwaniem nawet najbardziej ekskluzywnych owoców morza oraz przypraw, dlatego też zabawy kulinarne mogą być już dla nas tylko czystą przyjemnością.

 Można więc śmiało powiedzieć, że obecnie powracamy do czasów, kiedy kultura jedzenia była elementem podstawowym, na który kładło się ogromny nacisk. Współcześnie kuchnia przestała być utożsamiana jedynie z terytorium statecznych pań domu, a czas spędzają w nich także panowie i gwiazdy estrady, które z powodzeniem publikują swoje przepisy na blogach oraz w poradnikach kulinarnych zapełniających półki naszych księgarni. Najlepsi szefowie kuchni mają swoje własne programy telewizyjne, w których nie tylko uchylają rąbka tajemnicy dotyczącego swoich restauracji, ale i szkolą amatorskich pasjonatów gotowania. Dzięki temu przykładamy większą wagę do tego, co znajduje się na naszych talerzach, czy posiłki posiadają wartości odżywcze, czy przygotowywane są zdrowo i powstały w określonym przedziale czasowym. Ze względu na to, że zwracamy uwagę nie tylko na smak potraw, ale i sposób ich serwowania, niezwykle ważna okazuje się nie tylko dekoracja talerza, ale także cała zastawa stołowa. Wiemy bowiem doskonale, że aby radość ze wspólnych posiłków przy stole mogła być czerpana w sposób pełny, musi być on na tyle atrakcyjny, żeby pieczołowicie ugotowane obiady i przystawki mogły być właściwie celebrowane. Zastawa stołowa powinna być nie tylko praktyczna, ale i atrakcyjna, ze względu na to, że sposób nakrywania do stołu jest odzwierciedleniem naszej osobowości i stylu. To w jaki sposób podane są posiłki, może niezwykle dużo mówić o samym gospodarzu, a przede wszystkim o jego poczuciu estetyki oraz kulturze osobistej.

Dlatego też zastawa stołowa nie powinna być zbiorem przypadkowych naczyń i sztućców, ale być dopasowana do typu odbiorców oraz okazji. W każdym domu powinny być zatem przynajmniej dwa serwisy obiadowe ? jeden wykorzystywany na co dzień, drugi na specjalne okazje. Jeżeli z przyczyn finansowych nie posiadamy możliwości zaopatrzenia się w kilka kompletów talerzy i filiżanek, powinniśmy wybrać taki, który nie tylko będzie posiadał uniwersalny kolor i kształt, ale i wykonany będzie z wysokiej jakości materiału, zapewniającego mu trwałość i odporność na częste mycie i codzienną eksploatację. Warto pamiętać także o tym, że układ naczyń na stole nie powinien być elementem dominującym, a jedynie narzędziem , który pozwoli na eleganckie podanie jedzenia oraz zapewni gościom przestrzeń komunikacyjną. Wiadomo przecież, że to przy stole odbywa się większość rozmów i dyskusji, dlatego też powinno się zadbać o to, aby wszystko, co pojawia się na stole było przygotowane pod konkretnych ludzi. Gotowanie dla samego gotowania nie daje tyle radości, co możliwość uraczenia jego efektem końcowym swoich domowników czy zaproszonych gości. Każda okazja wymaga innego nakrycia stołu, zachowania odpowiedniego kształtu oraz zastosowania właściwej dekoracji. W taki sam sposób powinna być także przygotowywana i dobierana zastawa stołowa. Jeżeli zależy nam na utrzymaniu równowagi pomiędzy gośćmi i zagwarantowaniu im swobodnej atmosfery ułatwiającej otwartą komunikację, stół powinien być okrągły.

filizankiW przypadku prostokątnego kształtu konieczne jest bowiem utrzymanie prawidłowej etykiety, według której dwie najważniejsze osoby miałyby możliwość siedzenia naprzeciwko siebie przy krótszych krawędziach stołu. W taki sposób podkreśla się przede wszystkim oficjalność wydarzenia lub przyjęcia. Gościom należy zatem zapewnić odpowiednią przestrzeń, więc i zastawa stołowa nie powinna być wyjątkowo duża czy ciężka. Odległość pomiędzy nakryciami nie powinna być ani za duża ani za mała, w przeciwnym razie możemy uzyskać albo efekt niekomfortowego ścisku, albo utrudnionej komunikacji wynikającej z siedzenia gości zbyt daleko od siebie. Warto więc pamiętać o tym, aby układać talerze z zachowaniem odpowiedniego dystansu, który zwykle wynosi osiemdziesiąt centymetrów, liczone od środka jednego talerza do środka talerza, który znajduje się obok niego. Serwis obiadowy przeznaczony do codziennego użytku powinien różnić się od tego, który pozostawiony jest na wyjątkowe okazje, jednak nie należy narzucać sobie jakiś wyrafinowanych ograniczeń. Należy pamiętać o tym, że rola nakrycia jest zawsze taka sama i służy spożywaniu posiłku. Główna różnica powinna leżeć zatem w kwestii odpowiedniego stylu, który można dopasować zarówno do siebie, jak i do okazji niemal w idealny sposób.

Dostępność naczyń oferowanych przez specjalistyczne zakłady produkcyjne jest tak duża, że nie ma raczej możliwości nie znalezienia czegoś, co szczególnie by nas zachwyciło. Nawet jeżeli nie istnieje jeszcze zastawa stołowa, która spełniłaby wszystkie nasze oczekiwania, można ją stworzyć, ponieważ większość zakładów umożliwia swoim klientom wyprodukowanie naczyń na specjalne zamówienie, ściśle według ich wytycznych. W przypadku nakrywania do stołu, który ma być udekorowany na wyjątkową okazję, warto zwrócić uwagę na wygląd i układ talerzy bazowych, które nie są porcelaną, na którą nakłada się posiłki, a służą jedynie za podstawę, na której umieszcza się mniejsze talerze. Tego typu elementy bazowe powinny znajdować się w odległości centymetra od krawędzi stołu i mogą one być tym, co podkreśli atrakcyjność posiadanego przez nas serwisu obiadowego. Jeżeli posiadają kolory, mogą ładnie podkreślić kontrast pomiędzy nimi, a zastawą, z kolei talerze bazowe w kolorze białym, najlepiej będą się prezentowały na obrusach czy bieżnikach w abstrakcyjne wzory. To w jaki sposób nakryjemy do stołu oraz jaką zastawę wybierzemy zależy bowiem tylko i wyłącznie od naszych własnych upodobań.

Icon Muzyka
Icon Świat
Icon Sztuka
Icon Nauka